A Siófoki Kikötő

Igen érdekes látnivaló a Siófoki Kikötő, ahonnan a menetrendi sétahajók indulnak. A legnagyobb hajóforgalom itt zajlik a Balatonon. A kikötő épülete előtti parkban áll a balatoni gőzhajózás 100., 125. és 150. jubileumára felállított emlékmű. A mellette lévő parkban található Siófok régi nevezetessége, a rózsakert, amely ismét feléledni látszik a gondos kertészek munkája nyomán.

Meteorológiai Obszervatórium

A nyugati mólónál van a vitorláskikötő, valamint a város egyik jellegzetes épülete, a Meteorológiai Obszervatórium, ahonnan az egész Balaton környéke az első viharjelzést kapja. Az állomás udvarát Borsos Miklós szobra, az Uránia díszíti.

Krúdy-villa

Az író ebben a házban töltötte 1914-től 1919-ig minden nyarát. Krúdy Gyulát egyébként egész életére szóló emlék kötötte Siófokhoz, itt ismerte és szerette meg a nála 21 évvel fiatalabb Várady Rózsa Zsuzsát, akit később feleségül is vett.

Víztorony

Siófok központjában a Szabadság téren magasodik a 45 m-es Víztorony, amely a város egyik jellegzetes épülete. A Víztorony tetején forgó kávéház üzemel, ahonnan belátható egész Siófok és a Balaton.

Plébánia-templom

Siófok középületei közül kiemelkedik a neoromán Plébánia-templom. A templomban található az egész Balaton-vidék legnagyobb orgonája.

Evangélikus templom

Az Oulu parkban (Oulu, Siófok finn testvérvárosa) található a Makovecz Imre Ybl-díjas építészmérnök által tervezett Evangélikus templom. Ez a négykapus, fölfelé tájolt, 120 férőhelyes, 80 százalékban faszerkezetű építmény nemcsak a város, de az ország legszebb és legmodernebb evangélikus temploma.

Fürdőkultúra

Siófok közel 15 kilométeres partszakaszán több fizetős strand, ingyenes strand és ingyenesen fürdésre használható szabad partfelület található.
A szabad strandok a városközpont közelében és a város nyugati részén vannak, a város keleti részén csak néhány rövidebb szabad strand található.

A szabad strandokon a partszakasz teljes hosszában gondozott zöldfelületek, vízi sportszer kölcsönző helyek, és kellemes parti sétányok találhatók. 21 darab vizesblokk, büfék, éttermek, és változatos sportolási lehetőségek is rendelkezésre állnak.
 

Kálmán Imre Emlékház

A Kálmán Imre Emlékház hűen reprezentálja a város nagy fiának életét és munkásságát. Egykori szülőháza ma a város múzeuma, melyben látható például a mester zongorája, számos használati tárgya, eredeti kottái. A múzeum bemutatja Kálmán Imrét, hiteles pályaképet ad gyermekkoráról s az itt töltött tanulóéveiről.

Csónakázás, vízibiciklizés és szörfözés

A Balaton a vízisportokminden szerelmesének páratlan kikapcsolódást nyújt. A fürdőzés, vitorlázás, szörfözés mellett a legkedveltebb sport a vízisí és a wakeboard, amelyre a Balatonfüreden, Siófokon és Vonyarcvashegyen nyílik lehetőség az elektromos vízisípályákon.

  • Csak engedélyezett számú személy tartózkodjon a csónakban, vízibiciklin.
  • A part mentén (attól 500 méteren belül) tartózkodjanak, ne menjenek ki a mélyvízbe.
  • A csónakot elhagyó fürdőzőt mindaddig követni kell, amíg az nincs teljesen biztonságban.
  • A csónakban tartózkodó, úszni nem tudók kötelesek mentőmellényt viselni.
  • Folyamatosan figyeljék a viharjelző rendszert és időben térjenek vissza a partra.
  • Csónakkal, vízi- sporteszközökkel a fürdőzőket legalább 5 m távolságban, úgy kell kikerülni, hogy azok a csónak és a közelebbi part között maradjanak.

Siófok leginkább az outdoor sportok kedvelőit várja. A siófoki Aranypart keleti végén elhelyezkedő Surfbeach a kiteszörfre és windszörfre a legalkalmasabb adottságokkal rendelkező partszakasz Magyarországon.
Ezzel azonban nem ér véget a Balatonon űzhető sportok, vízi játékok sora. Szinte valamennyi strandon kölcsönözhető vízibicikli, szörf, kajak, katamarán, stb.
 

Bor- és gasztronómia

A tó sokféle hallal, a térség erdői a vadféleségekkel, a jó talajú kertek a kiváló zamatú gyümölcsökkel járulnak hozzá a jó vendégközérzethez. A kedvező talajösszetétel és a napsütéses órák magas száma elsősorban a csonthéjas gyümölcsöknek ad rendkívül zamatos ízt. A cseresznye- és meggyfélék mellett az őszibarack, a szilva, a ribizli és a málna számít kedvelt helyi gyümölcsdesszertnek. A balatoni ételek között elsőbbség illeti meg a halakat, közöttük is a „királyt”, a balatoni fogas süllőt. Klasszikus elkészítési módja szerint egyben sütik meg, és valamely semleges ízű körettel tálalják, hogy a fogas egyedülállóan nemes íze érvényesülhet
A halételek között külön említést érdemel a balatoni halászlé. A klasszikus halászlé írásos említésével az 1800-as években találkozunk először, és éppen a Balatonnál. Több településen ételfőző verseny keretén belül mérik össze tudásukat a halászlé főzésében legjáratosabb mesterek

Aktív Balaton

A Balaton régióban bátran válogathatunk az aktív pihenés módozataiból!
Mindenekelőtt ott van maga a Balaton – hatalmas víz, változatos lehetőségekkel. Közép-Európa legnagyobb édesvizű tava nemcsak fürdőzésre, hanem úszásra is csábítja az ideérkezőket. A rendkívül népszerű amatőr úszóversenyek mellett vitorlázni, windsurfözni bárhol, wake-board-ozni, kite-ozni vagy akár vízisízni pedig a Balaton több pontján is lehet. Köszönhetően a változatos programoknak és a kibővülő strandi infrastruktúrának, az évről évre egyre népszerűbb strandsportoknak mind több és több aktívan pihenő hódol.

Árkalkuláció & Foglalás
Foglalja le szállását most kényelmesen - mindössze néhány perc alatt!
Ajánlatkérés
Kérjük, adja meg adatait, kívánságait és mi 24 órán belül küldjük ajánlatainkat, melyek közül rögtön ki is választhatja a legszimpatikusabbat.